Шумарство

Реформите нова можност за шумарството

  Кризата во шумарството, но и процесот на приближување на државата кон Европската унија наложува потреба од итни реформи во шумарскиот сектор. Во тек е проект за поддршка на реформите…

Лековити билки

Бозел, боз (Sambucus nigra)

  Белите цветови од бозел со својот мирис веќе најавуваат дека летото е веднаш зад аголот. Сезоната на бозелот е тука, оваа со карактеристичните бели цветови и уште покарактеристичниот силен…

Жир-кафе

Жирот е плод на поќегодишното дрво даб. Освен кај менструалните проблеми, го регулира лошото варење, ја регулира работата на тироидната жлезда,  лечи анемија и ги намалува болките во зглобовите, помага…

Екологија

Работилница за заштита на шумски биодиверзитет

  На 03.04.2024 во хотел Тимс во Скопје се одржа работилница за заштита на шумски биодиверзитет. Работилницата беше во организација на тимот на проектот „Поддршка на реформите во шумарството во…

Црна хроника

Разно

Голем протест на вработените во ЈП „Национални шуми“

Вработените во ЈП „Национални шуми“ во Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) и во Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП) добија силен сојузник во борбата за остварување на своите…

Translate »
error: Content is protected !!