Што ни кажуваат годовите за животот на дрвото

 

Дрвјата се одлични чувари на податоци и ни кажуваат толку многу за минатото. Тие се, исто така, еластични организми, кои ги надживуваат луѓето и животните. Некои од најстарите дрвја во светот се стари илјадници години – како ежестошишаркестите борови (bristlecone pine). Тие ги преживеале големите промени во животната средина, климатски промени и бројни историски настани. Денес постојат вакви дрвја што се постари од основањето на САД, колку извонредни.

Ние можеме да научиме многу од дрвјата, но прво мора да ги разбереме.

Секоја година, дрвјата формираат нови годови (исто така наречени прстени). Не само што овие прстени ни кажуваат за возраста на едно дрво, но исто така ни даваат податоци за климатските услови за време на животот на едно дрво. Дрвјата секоја вегетациска сезона додаваат нов слој од дрво помеѓу кората и деблото. Дрвото формирано во пролетта расте побрзо и полесно и се состои од поголеми ќелии. Кон крајот на летото, растот е побавен, така што дрвото има помали клетки и е потемно. Еден светол прстен и еден темен прстен претставуваат една година од животот на дрвото. Дополнително, младиот поник ќе расте побрзо од зрело дрво. Значи, прстените, односно годовите како што старее дрвото постепено може да станат помали.

 

Бидејќи дрвјата се чувствителни на климатски услови, како што се температурата, влагата и сончевата светлина, нивниот раст реагира на овие фактори. Пошироките прстени (годови) може да покажат топла, влажна година, додека фините прстени (годови) може да покажат ладна и суво време. Покрај тоа, пофини прстени (годови) може да укажуваат на вознемиреност од пожар, штетници или болест.

Многу фактори влијаат на начинот на растење на дрвото, менување на обликот, дебелината, бојата и рамномерноста на прстените, така што прстените ќе се читаат поинаку. Факторите како видови на дрва и географската локација може да влијаат на големината и растот на прстените. Долговечните видови како дабови ќе имаат потесни прстени, додека видовите како врби и асистенција ќе имаат пошироки прстени поради нивниот краток животен циклус.

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!