Пошумувањата во Македонија во минатото

Македонија има долга традиција во пошумувањето на голини и ерозивни подрачја. Податоци за пошумувањата пред II…

Еколошки прифатливи техники за намалување на ерозијата на опожарени шуми

  Под ерозија во поширока смисла се подразбираат сите процеси кои вршат промени на површинскиот слој на земјината…

Диви бадеми и круши против опустошување на атарите

Во последните две децении воочлива е појавата на оголени и ерозивни подрачја и забрзана дезертификација на…

ИНТЕРВЈУ ТРЕНДАФИЛОВ: Не е само Скопска Црна Гора, и Водно е ерозивна експлозија!

Една недела по невремето што го зафати скопскиот регион, сликата во погодените подрачја сеуште е страотна.…

Пошумување во централното подрачје на Р. Македонија

Најголем дел од голините во Република Македонија во седумдесетите години на минатиот век биле во централниот…

Ерозија на земјиштето – Значаен проблем за Република Македонија

Ерозија на земјиштето е универзален процес, во еден или друг облик (водна, еолска, механичка) присутен во…

Почва – живата кора на земјата

Според некои неофицијални податоци, повеќе од 25% од земјишната површина во Македонија се смета за значително…

На Македонија сериозно и се заканува ерозијата

Се уште се свежи сеќавањата на неодамнешното невреме во тетовско кое однесе шест човечки животи и…

Како се пошумуваше Водно?

Планината Водно која се издига над градот Скопје е вистинско богатство за жителите на нашиот главен…

Translate »
error: Content is protected !!