Скопска Црна Гора од планина се претвора во опасна голина

  Скопска Црна Гора важи за едно од најобесшумените подрачја во скопскиот регион, па и пошироко,…

Лешница бисерот на Шар планина

  Во централниот дел на Шар планина се наоѓа локалитетот „Лешница“ кој се карактеризира со разновидност…

Легенди за потеклото на името на планината Плачковица

  Плачковица — средновисока планина во источниот дел на Македонија. Највисока точка е врвот Лисец со…

Кањон Камник неисцрпна убавина на Плачковица

  Најубаво време за посета на кањонот е пролет-лето кога поради изобилството на вода, зелената боја…

Кожуф една од најубавите планински дестинации во Македонија

  Како што е познато, Македонија има голем број планини, од кои повеќето се „сочувани“, чисти,…

Легенда за постанокот на името Попова Шапка

Според една легенда, невообичаеното име на ова место настанало некогаш одамна кога некој поп си ја…

Јабланица – нов национален парк? – повеќе од потреба!

  Природното богатство на Република Македонија во годините наназад било и институционално дефинирано, преку прогласување на…

Плачковица – треба да се посети и доживее

  Плачковица е планина која се наоѓа во источниот дел од нашата држава. Тоа е впечатлива…

Зошто ни се потребни планините?

„Качи се на планина и слушни што ќе ти рече“. Планините во нас можат да побудат…

Шар Планина низ историските записи

…Тетовци одсекогаш ја вртеле главата кон Шар Планина која, кога ќе се разбудат наутро неминовно ќе…

Зимски одмор: Планинска убавина на само еден час од Скопје

Китка — планина во Македонија, која се наоѓа југоисточно од градот Скопје. Таа е дел од…

ЈАБЛАНИЦА – една од најубавите планини во Македонија!

Многумина кои ја посетиле планината Јабланица, се воодушевени од убавината на оваа планина. Некои ја сметаат…

Translate »
error: Content is protected !!