Сакаш да бидеш планинар и да уживаш во природата?

Природата е нешто што отсекогаш го привлекувало човекот. Беспрекорна тишина во која може да се слушнат…

Опустошени шуми: За шест години украдени над 25.000 кубни метри дрва

Штетата од украдените дрва во само четири општини во Северна Македонија е над еден милион евра.…

Пошумувањата во Македонија во минатото

Македонија има долга традиција во пошумувањето на голини и ерозивни подрачја. Податоци за пошумувањата пред II…

Побарајте дозвола за да сечете дрво во сопствениот двор

  И во случај на потреба од сечење дрво во приватен двор, потребно е решение за…

Шумските пожари прават големи економски и еколошки штети

  Едно е сигурно, пожарите направија многу големи економски и еколошки штети. Во периодот 1999-2019 просечната…

Внимавајте при купување огревно дрво

Кризата со дрва си го направи своето, па граѓаните при купување огревно дрво се принудени да…

Санација и обнова на опожарени шуми е двојно поскапо!

  Според шумарските експерти, редовно пошумување на еден хектар шумска површина со 2.000 садници, во просек…

Уништивање на шумите под превезот на сиромаштија и невработеност

Шумите во нашата држава се повеќе се уништуваат под превезот на сиромаштија и невработеност. Всушност и…

Од шумските пожари мириса на политика

  Години наназад никогаш толку многу пожари немало во овој период од годината кога практично гореше…

Кога Шар планина ќе стане четврти национален парк?

Наместо Македонија да има 109 заштитени природни подрачја, сега таа има само 69 такви заштитени зони…

Треба да се издигне свеста кај граѓаните за заштита на шумите

Треба да се издигне свеста кај граѓаните и тие да почнат да ги пријавуваат дрвокрадците кога…

Шумарските инженери на маргините на општеството

Во целиот свет шумарството е угледна стопанска гранка, а шумарите високо позиционирани во општеството. Тие се…

Translate »
error: Content is protected !!