Што ни кажуваат годовите за животот на дрвото

  Дрвјата се одлични чувари на податоци и ни кажуваат толку многу за минатото. Тие се,…

Да се грижиме за шумите, за шумите да се грижат за нас

На Светскиот ден на шумите, кој се одбележува секој 21 март, се потсетува на фактот дека…

Пола час во шума го штити вашиот имунитет за 2 месеци

Ако сте шетале во шума барем еднаш во вашиот живот, сте уживале во убавината на природата.…

Топ 5 Придобивки од Пешачењето во Шума

Патот до физичката благосостојба често не води до избор на комплицирани програми за вежбање, диети, или…

Тартуфи или нова шанса за брзо збогатување

  Во Македонија е регистриран црниот тартуф, што го има во Мариово, Стогово и Куманово. За…

Позначајни лековити билки од нашите планини

Изгледа кога господ дарувл, нас не дарил со големи природни убавини и со богатство од растителни…

Квалитетот на услугите и безбедноста на клиентите предуслов за развој на планинскиот туризам

Македонија поседува обучени лица кои го исполнуваат стандардот Меѓународен водич во планина. Тој подразбира поседување технички…

Поминува 100 км на 20 кг дрва!? Белорусин си направил економичен џип на дрва!

Денес се зборува за економични режими, хибридите, електричните автомобили. Но, во Брест се движи УАЗ, кој…

Од триесетина планинарски домови половината пропаѓаат

Последниве години планинарењето добива поголем интензитет кај домашната популација, но поради тоа што планинарите ја знаат…

Масовно уништување на шумите во прилепско

Не е никаква тајна дека шумите во нашата држава се уништуваат масовно за лична корист на…

Ако не ги заштитиме шумите, ќе немаме вода за пиење

Можностите за неодржливо управување со шумите се големи, а со тоа се зголемуваат и ризиците значително…

Историјат на шумарството во Република Македонија

Во далечното минато територијата на Република Македонија, како и целиот Балкански полуостров бил покриен со густи…

Translate »
error: Content is protected !!