Работилница за заштита на шумски биодиверзитет

  На 03.04.2024 во хотел Тимс во Скопје се одржа работилница за заштита на шумски биодиверзитет.…

11 Јуни Меѓународен Ден на Рисот

  Балкански рис (науч. Lynx lynx balcanicus) — подвид на евроазискиот рис. Тој се смета за…

20 причини зашто ни се важни шумите!

  Дали веќе сте почнале да размислувате да станете еколошки свесни и да почнете да се…

Шумите и климатските промени

  Шумите се едни од најзначајните екосистеми на Земјата. Шумите ја имаат можеби најважната улога во…

Проектот „Зелена Сончева“ со подршка од интитуциите

  Проектот „Зелена Сончева“ чии креатори се Гордана и Ханес, денеска официјално ја доби поддршката од…

Шар Планина четвртиот Национален парк во Република Македонија

  На 30 јуни 2021 година Република Македонија го доби четвртиот национален парк со изгласувањето на…

Политиката ги уништува шумите

  Огромните шумски ресурси на Македонија се уништуваат поради политички интерес и недостиг од свест за…

Што ни кажуваат годовите за животот на дрвото

  Дрвјата се одлични чувари на податоци и ни кажуваат толку многу за минатото. Тие се,…

НП Шар Планина со шуми вредни над 500 милиони евра

Националниот парк Шар Планина за почеток со дрвна маса во шумите вредна над 50 милиони евра…

Осогово прогласено за заштитено подрачје

На седницата Владата која се одржа на 17.11.2020 година се донесени неколку одлуки што се од…

Две нови заштитени подрачја во државата: Шар Планина и Осоговските планини

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека на денешната седница на Владата на РСМ беа…

Засади топола и врба и сочувај ги крајречните шуми

На 04.12.2019 година ЈП „Национални шуми“, учествуваше на пошумувањето во рамките на акцијата: „Засади топола и…

Translate »
error: Content is protected !!