LIFE Lynx проект за спасување на динарски и југоисточен алпски рис

  Македонското еколошко друштво (МЕД), кое има долгогодишно искуство со заштита на балканскиот рис преку Програмата…

Европска зима без руски гас – опасност за шумските ресурси

  Додека владите во Европа се под огромен притисок да го намалат растот на цените на…

Автономните дронови можат да засадат 40.000 дрвја дневно

  Тоа е 25 пати побрзо, со 80 проценти од цената на конвенционалните средства.   Борбата…

Шумските пожари се влошуваат на глобално ниво

  Од Обидинетите Нации изјавуваат дека шумските пожари се влошуваат на глобално ниво, а владите се…

Штутгарт планира подготовка на шумите за климатските промени

Минатата недела, локалните власти во Штутгарт, Германија, најавија дека ќе го сменат нивниот пристап во менаџирање…

Ги истребиле волците но сега тие го враќаат ударот

Еден или можеби два волка што лутаат по планините од кои биле истребени пред еден век…

Три милијарди дрвја за борба против климатските промени

  Украина и ЕУ ветија дека ќе засадат три милијарди дрвја за борба против климатските промени,…

Се создава „Зелен ѕид“ кој ќе се протега низ цела Африка

  Африка го реализира проектот наречен „Зелен ѕид“, шумско пространство кое ќе го чинат неколку милиони…

Шумската мафија земала се

За шумската мафија во Романија зборува човекот кој бил дел од неа – како шумар им…

Малечки шуми никнуваат низ Европа

По рецептот на јапонски ботаничар, малечки шуми никнуваат низ Европа за да се помогне обновувањето на…

Умирање на шумите

Умирање на шумите   Бразилскиот претседател Болсонаро ѝпрепорача на канцеларката Меркел да ги пошуми германските шуми,…

ЕУ Бара Порешителни Мерки Против Уништувањето на Шумите

Во рамките не ЕУ се повеќе расте загриженоста за уништувањето на шумите. Поради тоа, државите членки…

Translate »
error: Content is protected !!