Автономните дронови можат да засадат 40.000 дрвја дневно

 

Тоа е 25 пати побрзо, со 80 проценти од цената на конвенционалните средства.

 

Борбата со климатските промени и загубата на биолошката разновидност е комплицирана работа, која предизвикува долги и можеби досадни дискусии. Но, што ако постоеше поедноставен начин да се постигне сето тоа?

Вистинско освежување во ова поле е појавата на австралискиот старт-ап AirSeed Technology и нивните роеви од дронови кои расфрлаат семиња, можат да садат 40.000 дрвја дневно за да се борат со уништувањето на шумите. Компанијата и нејзината неверојатна технологија беа прикажани во средата на Euro Green News.

 

Како изгледа оваа уникатна иновација?

Новата технологија комбинира вештачка интелигенција со специјално дизајнирани мешунки за семиња кои високо од небото можат да се испукаат во земјата. Фирмата тврди дека: работи 25 пати побрзо и 80 проценти поевтино во споредба со традиционалните методологии за садење со семиња.

 

Како функционираат овие мешунки за семиња?

Според веб-страницата на фирмата, „патентираните мешунки за семиња се решение со ниска цена и ниско влијание врз средината за пошумување на домашните видови и обезбедуваат неколку дополнителни хранливи материи, минерали и други додатоци кои се неопходни за развој на садници, но можеби не се достапни во почвата на место за садење во доволни количини “.

Дроновите што ги исфрлаат мешунките со семето летаат автономно во два чекора. Првиот круг на летови е направен за да се идентификуваат видовите растенија специфични за локацијата и да се создаде оптимална шема на садење.

дронови можат да садат

 

Собирање податоци за мапирање на плановите за летови

Потоа, податоците собрани во првиот чекор се користат за мапирање на прецизни планови за летање што ќе ги следат дроновите. Овие планови, исто така, диктираат кога ќе се активираат карбонските мешунките за семе и ќе се испорат на однапред дефинирани GPS координати.

Откако ќе се засадат сите семиња, истражувачите продолжуваат да ги користат дроновите за да ги откријат и проценат промените со текот на времето, да ги бројат крошните на садниците и да ја пресметаат биомасата. „Ова помага прецизно да се следи и регистрира процентот на успехот на пошумувањето со семињата и на крајот успехот на целиот проект за пошумување “, се додава на веб-страницата на фирмата AirSeed Technology.

Мора да признаеме дека ова е убедливо една од нашите омилени апликации на дронови!

Извор: Interesting Engineering

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!