Бозел, боз (Sambucus nigra)

  Белите цветови од бозел со својот мирис веќе најавуваат дека летото е веднаш зад аголот.…

Жир-кафе

Жирот е плод на поќегодишното дрво даб. Освен кај менструалните проблеми, го регулира лошото варење, ја…

Див лук или аllium ursinum најдобриот природен антибиотик

  Најдобриот природен антибиотик, лек за срцето и белите дробови се прави со див лук аllium…

Руса трева моќен антибиотик

  Русата трева го спречува размножувањето на бактерии, ги уништува брадавиците, го чисти црниот дроб. Во…

Коприва како храна и лек

  Копривата содржи високи концентрации на магнезиум, железо, калциум, фосфор, манган, калиум, натриум, сулфур и силициум,витамин…

Ајдучката трева е лек за сите болести

  Ајдучката трева е кралица на билките, таа во старите книги за лековити растенија е запишана како„лек…

Џунџулето лекува дури 100 болести

  Џунџулето не треба да се подарува, се верува дека има тајна симболика, а лекува дури…

Лекување со коприва

  Во потребата за решавање на нашите здравствени проблеми, често пати забораваме на тоа дека природата…

Див лук или сремуш моќен лек и вкусен зачин

  Сремуш (див лук, мечкин лук, allium ursinum) е самоникната јадлива билка со исклучителна лековитост и…

Најдобриот Рецепт за Домашен Јаболков Оцет

Природниот јаболков оцет се користи не само за кулинарски, туку и за лековити цели. Честопати, опцијата…

Ајдучка трева (Аchillea millefolium)

Ајдучката трева или столисник (Аchillea millefolium) — отпорна и приспособлива билка, која е позната и како столисник. Латинскиот назив на…

Позначајни лековити билки од нашите планини

Изгледа кога господ дарувл, нас не дарил со големи природни убавини и со богатство од растителни…

Translate »
error: Content is protected !!