20 причини зашто ни се важни шумите!

  Дали веќе сте почнале да размислувате да станете еколошки свесни и да почнете да се…

Да се грижиме за шумите, за шумите да се грижат за нас

На Светскиот ден на шумите, кој се одбележува секој 21 март, се потсетува на фактот дека…

Влијание на Шумата врз Микроклимата

  Шумите во голема мера влијаат на стабилноста на климатските прилики, на смалување на климатските екстреми…

Шумата и Нејзините Функции

  Се до појавата на денешната цивилизација, може да се каже, дека од шумата се користело…

Санација и обнова на опожарени шуми е двојно поскапо!

  Според шумарските експерти, редовно пошумување на еден хектар шумска површина со 2.000 садници, во просек…

Умирање на шумите

Умирање на шумите   Бразилскиот претседател Болсонаро ѝпрепорача на канцеларката Меркел да ги пошуми германските шуми,…

Македонија трета во Европа според процентот на државни шуми

Евростат: Македонија трета во Европа според процентот на државна сопственост на шумите на своја територија  …

Засади топола и врба и сочувај ги крајречните шуми

На 04.12.2019 година ЈП „Национални шуми“, учествуваше на пошумувањето во рамките на акцијата: „Засади топола и…

Денеска е ден на шумите кој се одбележува со мото „Шумите и одржливи градови“

Денеска е ден на шумите кој се одбележува со мото „Шумите и одржливи градови“ На 21…

Државата во помош за зачување и подобрување на шумите

  Функциите на шумите човекот слично ги третира како и функциите на човековите органи – додека со…

Шумите во НП “Галичица“

Карактеристичниот растителен и животински свет во шумите и шумскиот предел на Галичица, биле основни причини за…

Функции на шумите

Според Законот за шуми на РМ (Сл. Весник на Р. Македонија бр. 64/09 од 22.05.2009) шумата…

Translate »
error: Content is protected !!