Дали заштитените подрачја му пресудија на ЈП „Национални шуми“?

Прогласувањето на заштитените подрачја Осоговски планини во ноември 2020 година, на Малешевски планини во декември 2021…

Приведени 16 лица во прилепско за пустошење на шума

  Девет возрасни лица и седум малолетници од Прилеп се лишени од слобода за пустошење на…

Зачувување и зголемување на зеленилото во Скопје

Од град Скопје известуваат дека експерти од Шумарски факултет ќе работат со Град Скопје за зачувување…

Опустошени шуми: За шест години украдени над 25.000 кубни метри дрва

Штетата од украдените дрва во само четири општини во Северна Македонија е над еден милион евра.…

Боровиот четник ги уништува боровите култури

Боровиот четник со години наназат во повеќе делови од нашата држава зафаќа големи шумски површини под…

Шумските пожари прават големи економски и еколошки штети

  Едно е сигурно, пожарите направија многу големи економски и еколошки штети. Во периодот 1999-2019 просечната…

Успешно санирани опожарените површини околу езерото Младост

Кон крајот на август минатата година пределот околу езерото Младост беше зафатен со голем шумски пожар…

Да се грижиме за шумите за тие да се грижат за нас

Од шумите, како еден од најразновидните билошки екосистеми во кои живеат над 80 отсто од копнените…

Наместо да ги демотивираат казните ги стимулираат криминалците

Дрвокрадците и шумската мафија беа тема во радиоемисијата „Стадион“: Наместо да ги демотивираат, казните ги стимулираат…

Две нови заштитени подрачја во државата: Шар Планина и Осоговските планини

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека на денешната седница на Владата на РСМ беа…

Уништивање на шумите под превезот на сиромаштија и невработеност

Шумите во нашата држава се повеќе се уништуваат под превезот на сиромаштија и невработеност. Всушност и…

За огрев и за скара изгоре цела планина

Немилосреден однос кон нашите „бели дробови“ – шумите Најчест предизвикувач на шумските пожари (во 99 проценти…

Translate »
error: Content is protected !!