Сѐ потивко шумат шумите

  Речиси по една година од големиот шумски пожар во кој изгореа над илјада хектари борова…

Шумските пожари се влошуваат на глобално ниво

  Од Обидинетите Нации изјавуваат дека шумските пожари се влошуваат на глобално ниво, а владите се…

Шумските пожари ги казнија печуркарите во Малешевијата

Поради шумските пожарите кои беснеева во повеќе делови од Источна Македонија, многу собирачи на печурки нема…

Шумските пожари прават големи економски и еколошки штети

  Едно е сигурно, пожарите направија многу големи економски и еколошки штети. Во периодот 1999-2019 просечната…

Санација и обнова на опожарени шуми е двојно поскапо!

  Според шумарските експерти, редовно пошумување на еден хектар шумска површина со 2.000 садници, во просек…

Успешно санирани опожарените површини околу езерото Младост

Кон крајот на август минатата година пределот околу езерото Младост беше зафатен со голем шумски пожар…

ЈП “Македонски шуми“ доби на подарок 4 нови возила за гаснење шумски пожари

Убава вест пристигнува од ЈП “Македонски шуми“ од каде информираат дека од Дирекцијата за заштита и…

За огрев и за скара изгоре цела планина

Немилосреден однос кон нашите „бели дробови“ – шумите Најчест предизвикувач на шумските пожари (во 99 проценти…

Започнато пошумувањето на опожареното подрачје на Осоговските планини

Претседателот на државата, Стево Пендаровски симболично го започна пошумувањето на опожареното подрачје на Осоговските планини.  …

Изминативе 15 години не е вложено ништо за гаснење на пожарите

  И покрај спроведената кампања за подигнување на свеста кај граѓаните, човечкиот фактор и натаму останува…

Од шумските пожари мириса на политика

  Години наназад никогаш толку многу пожари немало во овој период од годината кога практично гореше…

Шумски пожар го сардиса кичевското село Белица

  На повеќе локации низ Кичевско вчера беа регистрирани повеќе пожари, но најкритично беше во селото…

Translate »
error: Content is protected !!