Дали се намалуваат шумите во кои живее балканскиот рис?

  Шумите претставуваат важно живеалиште за крупните месојади, бидејќи им овозможуваат засолниште, храна и служат како…

Европска зима без руски гас – опасност за шумските ресурси

  Додека владите во Европа се под огромен притисок да го намалат растот на цените на…

20 причини зашто ни се важни шумите!

  Дали веќе сте почнале да размислувате да станете еколошки свесни и да почнете да се…

Шумите и климатските промени

  Шумите се едни од најзначајните екосистеми на Земјата. Шумите ја имаат можеби најважната улога во…

Од утре делумна забрана за движење во шуми и шумско земјиште

  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на ЈП „Национални шуми“ – Скопје, согласно…

Штутгарт планира подготовка на шумите за климатските промени

Минатата недела, локалните власти во Штутгарт, Германија, најавија дека ќе го сменат нивниот пристап во менаџирање…

Политиката ги уништува шумите

  Огромните шумски ресурси на Македонија се уништуваат поради политички интерес и недостиг од свест за…

Да се грижиме за шумите, за шумите да се грижат за нас

На Светскиот ден на шумите, кој се одбележува секој 21 март, се потсетува на фактот дека…

Внимавајте при купување огревно дрво

Кризата со дрва си го направи своето, па граѓаните при купување огревно дрво се принудени да…

Влијание на Шумата врз Микроклимата

  Шумите во голема мера влијаат на стабилноста на климатските прилики, на смалување на климатските екстреми…

Шумата и Нејзините Функции

  Се до појавата на денешната цивилизација, може да се каже, дека од шумата се користело…

Санација и обнова на опожарени шуми е двојно поскапо!

  Според шумарските експерти, редовно пошумување на еден хектар шумска површина со 2.000 садници, во просек…

Translate »
error: Content is protected !!