Дали заштитените подрачја му пресудија на ЈП „Национални шуми“?

Прогласувањето на заштитените подрачја Осоговски планини во ноември 2020 година, на Малешевски планини во декември 2021…

Синдикатот во шумарство „Заспана убавица“

  Синдикатот е самостојна, демократска и независна организација на работниците во која тие доброволно се здружуваат…

На Скопска Црна Гора дејствувало „паралелно“ шумско стопанство

Во голема полициска акција на Скопска Црна Гора запленети 400 кубици бесправно исечено огревно дрво, приведени…

Реформите нова можност за шумарството

  Кризата во шумарството, но и процесот на приближување на државата кон Европската унија наложува потреба…

Човекот што ја озелени Македонија

  Драган Шојлевски ја наслика и ја замисли Македонија зелена, чиста и уредена, но колку државата…

Зошто кубен метар дрво не е исто со метар просторен?

  Често слушаме луѓе околу нас како зборуваат за метри дрва и како не им е…

Трансформација на ЈП “Национални шуми“

  За состојбите во шумарството, во изминатиов период многу се пишува, но за жал воглавном за…

Сѐ потивко шумат шумите

  Речиси по една година од големиот шумски пожар во кој изгореа над илјада хектари борова…

Реформите надеж за шумарството

  Состојбата во шумарството и во ЈП „Национални шуми“ како најважен субјект од оваа гранка е…

Македонските шуми клекнати на колена

  Крадци го опустошија шумскиот фонд во Северна Македонија. Особено на удар е кичевскиот регион, каде…

Дрвјата – обновлив или необновлив извор на енергија?

  Дрвјата се обновлив извор на енергија, затоа што дрвото што сме го исекле може да…

Автономните дронови можат да засадат 40.000 дрвја дневно

  Тоа е 25 пати побрзо, со 80 проценти од цената на конвенционалните средства.   Борбата…

Translate »
error: Content is protected !!