Внимавајте при купување огревно дрво

Кризата со дрва си го направи своето, па граѓаните при купување огревно дрво се принудени да…

Движење во природа со помош на карта

Движењето во природа со помош на карта претпоставува добро познавање на карактеристиките на картата а се…

Пошумувањето ќе продолжи, ама не како „Денот на дрвото“

Пред една недела Владата ја укина акцијата „Ден на дрвото“ поради немање ефекти. Од Македонски шуми…

Шумите во Република Македонија

Република Македонија се простира на површина од 2.543.200 ха. Според најновите податоци од Посебните планови за…

Кој вид на дрво е најидеално за загревање на вашиот дом

Кога грејната сезона е веќе започната, оние што одлучиле да се греат на дрва се веќе…

Ботаничка апликации за шумарите т.н. “Shazam за растенијата“

На пазарот за мобилни апликации се појавија апликации со кои конечно завршуваат вашите недоумици во врска…

Плаќаат за да се задржат шумите

КВЕРЕНЦИЈА, Бразил – Хозе Марколини, фармер од Кверенција, има дозвола од бразилската влада да срамни со…

Европската недела на шумата 2017 година

Оваа година, од 9 до 13 октомври 2017 година се одржува четвртата по ред Европска недела…

Заедно за шумите и луѓето преку одржливо стопанисување со шумите

Студија за значењето на шумите за луѓето, за одржливо стопанисување со шумите и за тоа како…

Како ефикасно да го искористите огревното дрво

Голем дел од домаќинствата во Македонија се грејат со огревно дрво. Во прилог дадено е кратко…

Австриска експертска помош за развој на македонското шумарство

  Модерно менаџирање, одржливо управување и еколошка заштита на шумите, ќе бидат првите проекти за развој…

Според богатството на шумите БиХ е прва на Балканот, седма во Европа

Според истражувањето на Светска банка околу 43 отсто од територијата на БиХ е под шума, која…

Translate »
error: Content is protected !!