Скопска Црна Гора од планина се претвора во опасна голина

  Скопска Црна Гора важи за едно од најобесшумените подрачја во скопскиот регион, па и пошироко,…

Сакаш да бидеш планинар и да уживаш во природата?

Природата е нешто што отсекогаш го привлекувало човекот. Беспрекорна тишина во која може да се слушнат…

Изворите на реката Бабуна

  Сместен во срцето на планината Јакупица, во изворишниот дел на реката Бабуна, во близина на…

Лешница бисерот на Шар планина

  Во централниот дел на Шар планина се наоѓа локалитетот „Лешница“ кој се карактеризира со разновидност…

Шар Планина четвртиот Национален парк во Република Македонија

  На 30 јуни 2021 година Република Македонија го доби четвртиот национален парк со изгласувањето на…

Легенди за потеклото на името на планината Плачковица

  Плачковица — средновисока планина во источниот дел на Македонија. Највисока точка е врвот Лисец со…

Кањон Камник неисцрпна убавина на Плачковица

  Најубаво време за посета на кањонот е пролет-лето кога поради изобилството на вода, зелената боја…

Кожуф една од најубавите планински дестинации во Македонија

  Како што е познато, Македонија има голем број планини, од кои повеќето се „сочувани“, чисти,…

Скопска Црна Гора – планина со поглед на цело Скопје

  Иако Скопска Црна Гора е толку блиску до Скопје, сепак нека не ве залажува податокот…

МАВРОВО – Шумското царство на Македонија

Националните паркови се реалните богатства на секоја земја. Тоа се подрачја со разновидни природни еко-ситеми од…

Титов Врв ќе ве пречека фасцинантен пејсаж

  Титов Врв (2747 м) е највисок, еден од најубавите врвови на Шар Планина и втор…

Боговињско Езеро најголемото ледничко езеро во Македонија

  Запознајте си ја татковината подобро, за да си ја сакате повеќе. Од убави локации денеска…

Translate »
error: Content is protected !!