Мувла на Јадливите Печурки

  Во последно време природата богато не наградува со своите подароци – печурките за јадење. Оваа…

Токсиколозите предупредуваат на опасност од отровните печурки

  Јулските врнежи од дожд, ја продолжија сезоната за берба на планински печурки, што е вообичаена…

Плантажно Одгледување на Тартуфи во Македонија

  Според Иван Вангелов од Богданци кој се занимава со плантажно одгледување на тартуфи, Македонија има…

Бисерка (Amanita pubescens)

  Бисерката е честа печурка која може да се сретне во сите типови на шуми и…

Шумските пожари ги казнија печуркарите во Малешевијата

Поради шумските пожарите кои беснеева во повеќе делови од Источна Македонија, многу собирачи на печурки нема…

Печурки – незаменлив дар од природата

Печурките кои уште популарно ги нарекуваме ,,шумско месо”, претставуваат незаменлив дар од природата. Како храна и…

Кај печурките се греши само еднаш

Истур габи има деновиве на планината Серта, врие од габари, вели неготинецот Митко Василев, долгогодишен планинар…

Од смрчки можат да се заработат и по стотици евра дневно

Од берба на печурките смрчки можат да се заработат и по стотици евра дневно. Природата ни…

Тартуфи или нова шанса за брзо збогатување

  Во Македонија е регистриран црниот тартуф, што го има во Мариово, Стогово и Куманово. За…

Дознајте како се берат и подготвуваат печурките

  Берење Потрагата по печурки и нивното берење во природата претставува своевидно задоволство и хоби. Нема…

Собирање печурки – добар семеен бизнис во нашите рурални делови

Македонија е богата со печурки, а со собирање на печурки едно семејство може да заработи над…

Струмичкото семејство Белмезови ја одгледува печурката на бесмртноста

Станува збор за печурката реиши (Ganoderma Lucidum), која долго време во минатото била храна на азиските…

Translate »
error: Content is protected !!