Скопска Црна Гора од планина се претвора во опасна голина

  Скопска Црна Гора важи за едно од најобесшумените подрачја во скопскиот регион, па и пошироко,…

Работилница за заштита на шумски биодиверзитет

  На 03.04.2024 во хотел Тимс во Скопје се одржа работилница за заштита на шумски биодиверзитет.…

11 Јуни Меѓународен Ден на Рисот

  Балкански рис (науч. Lynx lynx balcanicus) — подвид на евроазискиот рис. Тој се смета за…

LIFE Lynx проект за спасување на динарски и југоисточен алпски рис

  Македонското еколошко друштво (МЕД), кое има долгогодишно искуство со заштита на балканскиот рис преку Програмата…

Европска зима без руски гас – опасност за шумските ресурси

  Додека владите во Европа се под огромен притисок да го намалат растот на цените на…

Сакаш да бидеш планинар и да уживаш во природата?

Природата е нешто што отсекогаш го привлекувало човекот. Беспрекорна тишина во која може да се слушнат…

20 причини зашто ни се важни шумите!

  Дали веќе сте почнале да размислувате да станете еколошки свесни и да почнете да се…

Шумите и климатските промени

  Шумите се едни од најзначајните екосистеми на Земјата. Шумите ја имаат можеби најважната улога во…

Проектот „Зелена Сончева“ со подршка од интитуциите

  Проектот „Зелена Сончева“ чии креатори се Гордана и Ханес, денеска официјално ја доби поддршката од…

Дрвјата – обновлив или необновлив извор на енергија?

  Дрвјата се обновлив извор на енергија, затоа што дрвото што сме го исекле може да…

Шар Планина четвртиот Национален парк во Република Македонија

  На 30 јуни 2021 година Република Македонија го доби четвртиот национален парк со изгласувањето на…

Штутгарт планира подготовка на шумите за климатските промени

Минатата недела, локалните власти во Штутгарт, Германија, најавија дека ќе го сменат нивниот пристап во менаџирање…

Translate »
error: Content is protected !!