11 Јуни Меѓународен Ден на Рисот

  Балкански рис (науч. Lynx lynx balcanicus) — подвид на евроазискиот рис. Тој се смета за…

Јубилеј 75 години од формирање на Шумарскиот Факултет во Скопје

  Потребата за планско стопанисување со шумите и со шумските ресурси, за пошумување на голите и…

Топографската карта ги отвара вратите на природата

  Пиродата е прекрасна. Крајбрежје или внатрешност, планина или шума, степа или песочна дина, зимзелена или…

Влијание на Шумата врз Микроклимата

  Шумите во голема мера влијаат на стабилноста на климатските прилики, на смалување на климатските екстреми…

Шумата и Нејзините Функции

  Се до појавата на денешната цивилизација, може да се каже, дека од шумата се користело…

Зошто планинарењeто треба да се воведе како активност во основно училиште

Погледнете околу себе. На улица, во автобус, додека чекате на шалтер, во ресторан, низ парковите. Во…

Шумски (не) ред после редовна сеча

Интересно видео за значењето на шумскиот ред после сечата. Исто така се посочува значењето од имање…

Во чест на 70 години Шумарски факултет од Скопје

Оваа година шумарскиот факултет од Скопје слави убав јубилеј, а тоа е 70 години од неговото…

Можности за подобрување на шумскиот транспорт во Република Македонија

Шумскиот транспорт е составен дел од стопанисувањето со шумите. Оттука подобрувањето на шумскиот транспорт претставува еден…

Општи заштитни мерки при работа со моторна пила

Работата во шумарството е една од најопасните професии. Како резултат на ракувањето со моторните пили, многу…

Translate »
error: Content is protected !!