Реформите нова можност за шумарството

  Кризата во шумарството, но и процесот на приближување на државата кон Европската унија наложува потреба…

Трансформација на ЈП “Национални шуми“

  За состојбите во шумарството, во изминатиов период многу се пишува, но за жал воглавном за…

Реформите надеж за шумарството

  Состојбата во шумарството и во ЈП „Национални шуми“ како најважен субјект од оваа гранка е…

НП Шар Планина со шуми вредни над 500 милиони евра

Националниот парк Шар Планина за почеток со дрвна маса во шумите вредна над 50 милиони евра…

Осогово прогласено за заштитено подрачје

На седницата Владата која се одржа на 17.11.2020 година се донесени неколку одлуки што се од…

Подобрување на перформансите во планирањето во шумарството

И покрај тоа што многумина имаат впечаток дека шумарството во нашата држава не се развива и…

Уништивање на шумите под превезот на сиромаштија и невработеност

Шумите во нашата држава се повеќе се уништуваат под превезот на сиромаштија и невработеност. Всушност и…

Бесправните сечи и нелегална продажба на дрво – голема опасност за шумите во Македонија

  Врз основа на податоците со кои располага ЈП Македонски шуми, дрвокрадството, бесправните сечи и други…

За огрев и за скара изгоре цела планина

Немилосреден однос кон нашите „бели дробови“ – шумите Најчест предизвикувач на шумските пожари (во 99 проценти…

Од шумските пожари мириса на политика

  Години наназад никогаш толку многу пожари немало во овој период од годината кога практично гореше…

Шумарските инженери на маргините на општеството

Во целиот свет шумарството е угледна стопанска гранка, а шумарите високо позиционирани во општеството. Тие се…

Лиценцирани за стручни работи во шумарството

Дали граѓаните имаат корист од постоење лиценцирани за стручни работи од областа на шумарството Една интересна…

Translate »
error: Content is protected !!